Aralık 7, 2022 admin

Konut Sigortası Kapsamındaki Doğal Afet Teminatları Nelerdir?

Doğal Afet Teminatları

Konut Sigortası kapsamındaki doğal afet teminatları, sigortanın ana ve ek teminatlarıyla birlikte ani gelişen doğal afetlerin verdiği zarara karşı güvence verir. Deprem ya da sel nedeniyle zarar gören eşyaların, yoğun kar yağışı nedeniyle hasar alan çatının ya da fırtınada zarar gören binanın maddi zararının limitler dahilinde karşılanması mümkündür. Konut Sigortası poliçesine eklenebilecek doğal afet teminatları şu şekildedir:
Deprem ve Yanardağ Püskürmesi: Zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) dışında kalan durumlarda ve deprem, tsunami ve yanardağ püskürmesi nedeniyle ev ve eşyalarının doğrudan ya da dolaylı olarak zarar görmesi durumunda limitler dahilinde tüm zararların konut sigortası kapsamında karşılanır. Deprem nedeniyle meydana gelen yangın, toprak çökmesi, yer kayması ve infilak da poliçenin kapsamına alınır.
Sel ve Su Baskını: Konutun çevresinde bulunan nehir, çay, dere ya da kanalların taşması nedeniyle meydana gelebilecek zararlar için konut ve eşyaların güvence altına alınır. Bu madde kapsamında genellikle sel, tsunami, yağmur ve gelgit nedeniyle yaşanabilecek su baskınları yer alır. Özellikle aşırı yağış nedeniyle foseptik çukurlarının ve kanalizasyonun geri tepmesi hasara neden olabilir. Yer altı sularının da bina ve eşyalarına vereceği hasarlar konut sigortan kapsamına alınabilir.
Yer Kayması: Binanın üzerinde bulunduğu arsada ya da yakın çevrede meydana gelen yer kayması veya toprak çökmesi durumunda hasar alan eşyalarının zararı karşılanır. Yer kayması, deprem veya sel ve su baskınları nedeniyle de meydana gelebilir. Çoğu sigorta şirketi bu maddeyi de poliçeye ekleyerek mağdur olmasını engeller.
Fırtına: Kar, yağmur, dolu gibi hava olayları ile birlikte görülmesi fark etmeksizin, fırtına sırasında sürüklenen ve atılan eşyaların binana zarar vermesi durumuna karşı konut sigortası güvence verir. Sigorta şirketleri, maddi zararların karşılanması için rüzgârın en az kaç metre yükseklikte ve hızda esmesi gerektiğini de poliçede belirtir.
Kar Ağırlığı: Yoğun kar yağışının ardından çatıda biriken kar ya da buzun ağırlığı nedeniyle veya kayması durumunda binan ve eşyaların zarar görebilir. Bu durumda doğrudan ya da dolaylı olarak zarar gören eşyalarının masrafı karşılanır. Kar ağırlığı nedeniyle çatının hasar görmesi, bina içinde bulunan eşyalarına farklı şekilde de zarar verebilir. Yağmur ve kar nedeniyle ıslanan ve hasar alan eşyaların da poliçe kapsamına alınabilir.

Konut Sigortası hakkında daha detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz. Size en uygun sigorta için buraya tıklayarak veya Sigortam Yanımda mobil uygulamamızı yükleyerek dolduracağınız form ile teklif alabilirsiniz.